Monday, February 9, 2009

Badem


Kahvaltiyla ogle yemegi arasi bir yerlerde bir avuc badem yiyorum. Buzdolabinda tutuyorum ben butun kuruyemisleri, tutmak da zorundayim, disarda bir sure kalirsa sicaktan mi ne icinde bocekler oluyor. Bu yuzden bizde hersey buzdolabinda.

Bademi sevin. Yag orani yuksek ama kalp icin de cok yararli. Saka gibi... Hem yag hem yarardan soz ediyoruz. Bademlerin icinde ayni zeytinyaginda oldugu gibi monounsaturated fat(tekil doymamis yag) yuksek oranda. Bu yag kalorili olmasina ragmen kalbimiz icin cok yararli. LDL yi yani kotu kolestorolumuzu dusuruyor HDL yi yani iyi kolestrolumuzu ziplatiyor. HDL niz iyi oldukca korkmayin.

Her yag kotu degil yani, hatta ve hatta yag olmadan vucudumuz deyim yerindeyse dumura ugruyor, en basta A D E K vitaminleri yagda eriyor. Beynimizin yaklasik %60'i yagdan olusuyor ve vucudumuzdaki en yagli organimiz nerdeyse. Onemli olan trans fatten ve hidrogenerate edilmis her tip yagdan uzak durmak. Bunlarin genetigiyle oynaniyor, kimyasal garip bir sivi. Vucudunuza giriyor eee sizin de DNA'nizin basina bela oluyor. Illa degistirmek, onu da garip gurup kendi gibi birsey yapmak istiyor. Buna izin vermeyin!!!

Bademlere yine donersek tam bir E vitamini deposu ayni zamanda. E vitamini genclestirir, guzellestirir, kalbinize zindelik verir. Bunun yaninda magnezyum ve potasyum var yuksek oranda. Bu iki minerale onem verin!

Yeterli derecede magnezyum kaninizin damarlarda rahaaaaat bir sekilde akmasini saglar, peki o zaman ne olur, kaniniz butun organlariniza oksijeni, gidayi(nutrients) ferah bir bicimde dagitir. Siz de rahat edersiniz, organlarinizda bir nefes alir:)))

Potasyum da cok onemli bir elokrolittir, kaslarinizin hareketinde baslica gorevlerden biri onundur. Kalbiniz de aslinda bir kastir, kendi kucuk islevi cok buyuk bir kas!!!

Bademin mumkunse kavrulmamis olanini tercih edin ve usenmeyin her gun yiyin. Zamani geldiginde bir ton ilac kullanmaktansa, bugun agiz tadiyla bademlerinizi atistirin.