Wednesday, April 8, 2009

Bakteriler


Cok yakinda gazeteler sayfa sayfa yazacak;


Bakterilerini tani, onlari sev:)))


Trilyonlarca bakteri yasiyor vucudumuzda. Hatta Scientific American'da okudugum kadariyla insanlarin hicbirinin bakterisi birbirinin ayni olmadigi gibi turlu turlu degisik isleyisler de bu bakterilere bagliymis. Mesela helicobacter pylori isimli ulser yapan bakteriyi tasiyanlarda daha az astim goruluyormus. Bu bakteriler vucudun metabolizmasinin hizli calisip calismamasini da etkiliyormus. Kilo problemi olanlar dikkat!!!


Nasil beynimiz tamamen bize ozguyse, bagisiklik sistemimiz de oyle. Bunun dayanagi bakterilerimizin farkli olmasi. Anne sutunun bebek icin ne kadar onemli oldugunu orda burda okuyoruz. Anne sutu o kadar degisik bakterilerle donatilmis ki bebekler dogdugunda bagirsaklarinda hicbir bakteri barindirmadiklari icin bunlar bir nevi asi vazifesi goruyor.


Iyi bakterilerimizi artirmanin bir yolu yogurt ve kefir. Sutten artik medet umamiyoruz cunku pastorize edilmis sutteki tum yararli bakteriler de vefat ediyor:)) Organik yogurt, evde yaptiginiz yogurt en iyisi, bunu hep tekrarliyorum. Ozellikle Turkiye'de son zamanlarda yogurda katilan kimyasallarini haddi hesabi yok. Burda farkli mi, hayir, belki daha beteri, ama ben de organik yogurt kullaniyorum.


En son antibiyotik kullanimina dikkat cekmek istiyorum. Kas yaparken goz cikartiyoruz en kucuk soguk alginligina dahi antibiyotik kullanmakla. Bunlar onune ne gelse, yararli yararsiz demeden biciyorlar, sonunda da bagisiklik sistemimizin temeli guzel bakterilerimiz gidiyor. Bir ay aliyor onlari yerine koyabilmek. Antibiyotik kullanirken yogurt yemeye dikkat edelim en azindan!!!